3 nejlepší způsoby uskladnění česneku

V létě či na podzim jste měli rekordní sklizeň, která rozhodně stála za oslavu. Česnekové plantáže se rozmnožily v míře předtím nevídané.

Nyní ale nastává problém, kam s česnekem před zimou, protože uskladnění takového množství elixíru zdraví může být trochu složité.

Určitě nebude problém najít vhodné prostory, ale jak se o česnek starat, aby vydržel do doby, než jej všechen upotřebíte v kuchyni nebo případně prodáte konečným spotřebitelům?

Sušení česneku je tu základem všeho

Pokud hodláte uchovat česnek delší dobu, ideální bude, když jej dáte nejprve usušit. Skladovat by se měl na místě, kde je malá vlhkost, stín a také samozřejmě poněkud chladnější teploty.

Česnek by jinak začal růst nebo dokonce plesnivět – a v takových případech by bohužel musel skončit v odpadkovém koši. Plíseň se navíc šíří přímo geometrickou řadou na celou úrodu, takže by nešlo jen o vyhození několika málo napadených hlaviček.

Domovinou česneku je mongolská step, tudíž se nemusíte bát, že mu snad chladné prostředí nebude vyhovovat. Právě naopak, je zvyklý i na větší mrazy.

Skladovat jej při pokojové teplotě je proto přímo nevhodné, raději ušetřete za vytápění, bylo by to velmi kontraproduktivní.

Nejen český česnek má totiž dokonce i svého osobního parazita – je jím vlnovník česnekový – nepříjemný roztoč, díky němuž tato pochutina brzy vyschne, ztratí lesk i chuť (navíc i zdravotní prospěšnost bude na nule) a je potom v kuchyni naprosto nepoužitelná. A když jsme u těch mrazů, proč jej nedat do mrazničky?

Zmrazení česneku

Samozřejmě, hygienická opatření jsou nutná – česnek zmrazíme v igelitovém sáčku. Vlastně na tom není vůbec nic zvláštního, jde o osvědčenou metodu skladování česneku, kterou znaly už naše babičky.

Při adekvátním skladování vydrží česnek od sklizně až do dalšího léta, není ani potřeba jej chemicky ošetřovat. Důležité je, aby byl na vzdušném místě (ano, tam, kde se nebudou držet plísně!).

Zavěšení do copů

Zkušení pěstitelé vážou česnek do malých copů a skladují jej zavěšený. Sklep? Vůbec ne, vlhké prostředí česneku prostě nevyhovuje. Raději jej naložte do solného roztoku, stačí kapka kyseliny citronové a můžete se těšit ze skvělé chuti česneku klidně i v příštím roce.

3 komentářů

  1. Marie 30.1.2017
  2. Marek 17.2.2017
  3. peregrino 5.6.2018

Přidat komentář