Jak pracovat se svými financemi, abychom co nejvíce ušetřili

Peněz není nikdy nazbyt. Zvlášť, pokud jste maminka na mateřské dovolené a k tomu s manželem platíte hypotéku, která vás zatížila na několik desítek let. Možná vám ale nic zásadního nechybí, ale peníze se vám pokaždé nějak rozutečou, takže se vám nedaří nic ušetřit. Proto se dnes podíváme na to, jak pracovat se svými financemi, tak, abyste mohli co nejvíc peněz ušetřit. 

Každý den chodíte do práce a za to vám každý měsíc náleží zasloužená finanční odměna. Jenže, ačkoliv se ve zprávách stále hovoří o zvyšování průměrné mzdy, ne každý na ni reálně dosáhne. Případně stačí, aby žena otěhotněla, nebo muž přišel o práci a najednou zjistíte, že vyjít s penězi je pro vás velký problém. 

Někteří lidé se rozhodnou, že svůj aktuální finanční nedostatek budou řešit krátkodobou půjčkou či úvěrem, který jim umožňuje kreditní karta. (Pozor, kreditní karta není to samé, co karta debetní, u které se nesprávně používá název kreditní.) Takové jednání však problém nijak neřeší. Naopak ho ještě zhoršuje, jelikož kromě půjčené částky musíte splácet i úroky 

Nejlepší způsob, jak z tohoto kolotoče ven je to, že se naučíte pracovat se svými financemi, tak, aby vám tisícovky nelétaly z okna. Jste připravené? 

V hlavní roli rozvaha 

Rozvaha je jednoduchý pojem z účetnictví, který mapuje vaše finanční příjmy a výdaje. Jedná se o důležitý bod účetnictví firem. Vy se jím však můžete inspirovat a udělat si váš vlastní přehled příjmů a výdajů.  

Je to vlastně docela jednoduché. Vezměte si sešit, nebo obyčejný papír, kalkulačku a něco, čím si budete zapisovat výsledky. 

Na jednu stranu stránky napište veškeré příjmy vaší rodiny, ve kterých by neměla chybět: 

  • Výše vaší výplaty/dávek 
  • Výše partnerovy výplaty/dávek 
  • Výše výplaty z vaší či partnerovy brigády 

Finanční dary, jednorázové prodeje a peníze z brigád potomků do této rozvahy nepočítejte. Finanční dary a jednorázový prodej něčeho, co už nepotřebujete není pevná položka vašeho rozpočtu. Jen malý bonus, který však nebývá pravidlem. Peníze z brigád dětí nepočítejte proto, že jsou to jejich peníze, se kterými se učí hospodařit. (Šetří si na značkové tenisky, na polovinu či plnou cenu telefonu či notebooku atd.) 

Na druhou stranu rozvahy si napište veškeré pravidelné výdaje, mezi které patří: 

  • Nájem 
  • Výdaje za elektřinu, vodu, plyn… 
  • Výdaje za auto (pohonné hmoty, opravy…) 
  • Výdaje za jídlo, oblečení a drogerii 
  • Výdaje za kulturu a zábavu 
  • Výdaje spojené s dětmi (družina, obědy, kroužky…) 
  • Výdaje spojené s domácími mazlíčky (veterina, krmivo, hračky…) 

Aby byla výdajová rozvaha co nejpřesnější, není od věci, když si s partnerem řeknete, že budete veškeré měsíční nákupy a výdaje (hlavně ty za jídlo, oblečení, kulturu atd.) zapisovat do speciální tabulky. Díky tomu budete mít ještě o chlup lepší představu, za co vlastně utrácíte a kde by bylo možné ušetřit.  

Praktické tipy, jak ušetřit 

Nyní se podíváme na několik konkrétních tipů, u kterých byste si řekla, že nemohou mít na váš rodinný rozpočet žádný velký vliv. Pokud však dané věci děláte pravidelně, zjistíte, že se to na vaší finanční situaci dost zásadně projeví. 

Vařte domácí stravu 

I když je dnes moderní chodit v práci na obědy do restaurace, jedná se o velkou díru do rodinného rozpočtu. A to i přesto, že vy či váš partner dostáváte stravenky. (Ne pokaždé stravenka plně pokryje plnou cenu oběda.) Místo toho stravenky využijte na nákup potravin, ze kterých budete vařit jídlo pro celou rodinu. Kromě toho, že ušetříte, ze stravenek nasytíte větší počet lidí 

Co nesníte, schovejte do mrazáku 

S předchozím bodem se pojí i to, že pokud jídlo či nějaké nakoupené potraviny nesníte, uložte je do mrazáku. Když nebudete mít čas (nebo peníze), stačí, abyste jídlo rozmrazila a nemusíte utrácet další peníze. Zmrazit se dá například i chléb či máslo, které jste výhodně nakoupila v obchodě. 

Nekupujte si kávu s sebou 

Velkým nešvarem dnešní společnosti je i pravidelný nákup kávy s sebou. Místo toho si kupte (klidně i dražší) termo hrnek a do něj si kávu pravidelně vařte už doma. Uvidíte, že vaše i partnerova peněženka vám bude za tuto prozíravost děkovat. 

Nakupujte ve slevách 

I ve slevách se dá najít kvalitní jídlo a nápoje. Především u dražších položek, jakými jsou káva či prací prostředky se čekání na slevu vyplatí. 

Vsaďte na knihovnu 

Jste vášnivá čtenářka knih? Pak jsou knihy asi velkým výdajem vašeho rodinného rozpočtu. Než se však zanoříte do nejnovějších titulů ve vašem knihkupectví, zadržte a běžte se registrovat do lokální knihovny. Kromě toho, že získáte takřka neomezenou kapacitu knih k přečtení, za jejich vypůjčení zaplatíte doslova pár korun. (Členský poplatek za půjčování knih může vyjít i na 200,- za rok.) 

Máte nějaké další tipy, jak efektivně ušetřit? Budeme rádi, když se o ně podělíte do komentářů. 

 

Přidat komentář