Jak nejlépe vyčistit zčernalé stříbro u vás doma?

Snad každá žena má doma několik stříbrných šperků, které leží jen tak ve šperkovnici, nebo v krabičce. Případně stříbrný tác, nebo omáčník po babičce, který se vytahuje jen při speciálních příležitostech. Jak ale stříbro stárne, může začít černat. V tu chvíli pak začínáme hledat způsoby, jak doma vyčistit stříbro, tak, aby vypadalo co nejlépe. V tomto článku vám to povíme!

Ženy jsou parádnice. A vůbec nesejde na tom, zda teprve chodí do školy, nebo jsou už zralé dámy, které mají datovou schránku a vedou si přesný domácí rozpočet. Aby byl celkový dojem z našeho vzhledu doopravdy perfektní, máme tendenci zdobit se různě drahými šperky. Ty zlaté jsou dnes trochu v pozadí. Vytlačilo je tam totiž stříbro a ocel. 

Nevýhodou stříbra je ale fakt, že jednoho dne takzvaně zajde. Ztratí svůj lesk a začnou se na něm dělat černé nánosy, kvůli kterým nevypadá ani trochu hezky. Samozřejmě, můžete na to jít tak, že si koupíte speciální čistič. Proč ale zbytečně vyhazovat peníze, když nejlépe vyčistíte stříbro tím, co máte doma?

Jak vyčistit stříbro sodou, kypřícím práškem, alobalem nebo octem si nastíníme v následujících několika postupech.

Jakým způsobem vyčistit stříbro hned a doma?

Když se chystáte na nějakou společenskou akci a před odchodem z domova zjistíte, že na přívěsku a náušnicích, které jste si chtěla vzít, se skví temná černota, jde o něco, co nás může trochu rozhodit. Není to ale důvod, proč začít propadat panice.

Samozřejmě, můžete se ozdobit něčím jiným. Ale také lze přistoupit k hledání tutorialů, které vám prozradí, jak vyčistit zčernalé stříbro. A že jich je! K většině z nich navíc nepotřebujete nic speciálního. Hodně z nich například umožňuje čištění stříbra pastou na zuby. Jediné, co k tomu budete potřebovat je kus látky, klasická pasta na zuby a trocha vody. V případě hodně úporné usazeniny si můžete vzít k ruce i jemný kartáček. 

Postupuje se tak, že pastu natřete na postižená místa a ty přejeďte kartáčkem, nebo kusem tkaniny. Následně stříbro opláchnete ve vodě a osušíte ho utěrkou. Voilá! Šperk je znovu jako nový. Samozřejmě ale existují i další jednoduché postupy. 

Jedlá soda

Jak vyčistit stříbro jedlou sodou? Naprosto jednoduše. Budete potřebovat jedlou sodu, vodu, misku, kus čisté tkaniny a měkký kartáček na zuby.

V misce smíchejte tři díly jedlé sody s jedním dílem vody. Míchejte, dokud nezískáte kompaktní pastu. Ponořte do ní jeden růžek látky a naneste ji na zčernalá místa. Pořádně je přetřete a pro větší detailnost je lehce očistěte kartáčkem. Šperk následně opláchněte pod tekoucí vodou, osušte ho a můžete ho nosit.

Kypřící prášek

Úplně stejným způsobem postupujte i v případě, že budete místo jedlé sody čistit stříbro za pomoci kypřícího prášku. Opět smíchejte vodu a prášek, tak, aby vznikla pasta. Tu pak budete nanášet kouskem látky na zčernalá místa. Po důkladném ručním čištění pak šperk opláchněte ve vodě a co nejrychleji ho vysušte. (To se dělá proto, aby se místo černoty na šperku neobjevila rez.)

Alobal

Že můžete použít pastu, kypřící prášek nebo jedlou sodu už víte. Ale jak vyčistit stříbro alobalem? To jde? Ano, ale je to trochu složitější a bude to vyžadovat i přítomnost kypřícího prášku do pečení. Z podstaty věci se pak tento postup hodí spíše pro čištění stříbrného nádobí

Nachystejte si plastový kontejner potřebné velikosti, alobal, vroucí vodu a několik lžic kypřícího prášku. 

Vyložte plastový kontejner alobalem. Tak, aby lesklejší strana směřovala vzhůru. Nalijte do něj horkou vodu a dejte do ní rozpustit prášek do pečiva. Pak na dno položte stříbro, tak, aby se co největší plochou dotýkalo alobalu. Po několika minutách stříbro vyndejte a důkladně ho vyleštěte utěrkou. Je možné, že pro perfektní výsledek bude nutné tento proces opakovat.

Ocet

A jak vyčistit stříbro octem? Úplně jednoduše. Smíchejte ½ hrnku klasického octa se 2 lžícemi jedlé sody. Do této tekutiny ponořte své stříbrné šperky, nebo příbory a nechte je v ní stát po dobu několika hodin. Až se k nim vrátíte, vyleštěte je čistým kouskem látky.

To bylo jednoduché. Nemyslíte?

Zdroje informací

https://www.merrymaids.com/cleaning-tips/diy/how-to-clean-silverware-with-household-items/ – Jak vyčistit domácí stříbro (anglicky)

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/jun/07/how-to-polish-silver-the-green-way – Jak ekologicky vyčistit stříbro (anglicky)

https://www.bhg.com/homekeeping/house-cleaning/tips/how-to-clean-silver-jewelry/ – Jak vyčistit stříbrné šperky (anglicky)

 

Přidat komentář