Recepty na bezovou šťávu

V parných letních dnech uděláme prakticky i nemožné, abychom se co nejrychleji zchladily. Možná pokukujete po slazené šťávě v pet lahvi, kterou jste si před pár hodinami koupila v nejbližším obchodě. Mnohem lepší je ale bezová šťáva, kterou si zvládnete vyrobit i doma. A my vám povíme jak!

Většina z nás má bez spojený se sirupem proti nachlazení a kašli, který nám v dětství podávala maminka, nebo dokonce babička. Hodně dobrého v sobě ale skrývá i vysoce osvěžující bezová šťáva, která je v posledních letech žhavým trendem letních nápojových lístků. 

Pokud šetříte, nebo se kvůli dětem nedostanete na dlouhou dobu ven, vezměte věci do svých rukou a připravte si domácí bezovou šťávu. Kromě toho, že bude opravdu poctivá bude chutnat všem členům vaší rodiny. 

Zvlášť, pokud se ji rozhodnete připravit podle některého z těchto receptů. (Proto je určitě moudré udělat jí víc.)

Základní recept na bezovou šťávu

Budete potřebovat:

  • 50 bezových květů (v trsech)
  • 2 citrony
  • 4 l vody
  • 5 kg cukru krystal
  • 5 dkg kyseliny citronové (koupíte v sáčku)

Předtím, než začnete pracovat lehce opláchněte květy. (Často se v nich schovávají broučcci.) Poté je dejte do dostatečně velké mísy, zasypte je kyselinou citronovou, přidejte k nim nakrájené citrony a zalijte je vodou. Květy takto louhujte celý jeden den, dokud nevypustí všechnu sladkou šťávu.

Jakmile uběhne celých 24 hodin, vezměte do ruky jemné sítko a šťávu přes něj přelijte do čistého hrnce. Když se šťáva začne vařit, přidejte do ní cukr a nechejte ho rozpustit. Potom šťávu sejměte z plamene a nalijte ji do čistých uzavíratelných lahví. Po vychladnutí je skladujte v ledničce.

Bezová šťáva s mátou

Budete potřebovat:

  • 30 bezových květů (v trsech)
  • 10 lístků máty
  • 2 citrony
  • ½ lžičky sušeného droždí

Mint Leaf Stock Photo

Květy dejte na dno velké sklenice a přidejte k nim čerstvou mátu a nakrájené citrony. Do sklenic nalijte vlažnou vodou a do každé nasypejte trochu sušeného droždí. Sklenice pořádně zavřete a nechte je na 48 hodin odstát. Ideálně někde na teplém místě. (Nedávejte je ale za okno, ani tam, kde by na ně dopadalo přímé sluneční záření.)

Úplně nakonec limonádu sceďte přes plátno, nebo přes sítko a nalijte ji do čistých lahví. Ty opět skladujte v bezpečí vaší lednice.

Bezová šťáva se zázvorem

Budete potřebovat:

  • 30 květů bezu (v trsech)
  • 2 limety
  • 10 cm zázvoru
  • 80 dkg kyseliny citronové
  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru krystal

Opláchněte květy bezu ve vodě a nechejte je okapat. Oloupejte a nakrájejte zázvor na malé kousky. Do velké mísy dejte vodu, rozpusťte v ní kyselinu citronovou a přidejte do ní nakrájenou limetku a zázvor. Nakonec do této tekutiny ponořte nasbíraný bez. Takto ho nechte 24 hodin louhovat.

Následující den šťávu sceďte přes hustý cedník, rozmíchejte v ní cukr a nalijte ji do čistých sklenic, které budete skladovat v lednici.

Jaký recept na bezovou šťávu znáte vy?