Lahodná dýňová polévka – dodá vám vitamíny a zahřeje

K zimním měsícům odedávna patří hutné a výživné polévky. Kromě toho, že vám dodají potřebné vitamíny vás během chvilky zahřejí. Což je, zvlášť v období chřipky a nachlazení, velmi cenný benefit. Dnes si proto prozradíme recept na chutnou dýňovou polévku.

I když k nám přišla vlna oteplení, zima ještě zdaleka není u konce. Zároveň se na nás ze všech stran valí zprávy o právě probíhající chřipce. Není proto divu, že řada lidí okamžitě zamíří do nejbližší lékárny. Než abyste ale do těla dostávala vitamíny, které byly vyrobené syntetickým způsobem, raději vsaďte na ty, které pocházejí z vyvážené a nutričně bohaté potravy. 

Největším zdrojem vitamínů je tradičně čerstvé ovoce a zelenina. Hodně prospěšných živin mají ale i vývary a zeleninové polévky, které vás (i během nemoci) dokáží postavit rychle na nohy.

Už jste ale zkoušela blahodárné účinky dýňové polévky?

Jednoduchá dýňová polévka

Na její přípravu budete potřebovat:

  • 2 cukrové dýně
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 2 lžíce medu
  • sůl, pepř, skořici a muškátový oříšek

Předehřejte si troubu na 175 °C a začněte si připravovat dýni. Nejprve vyřízněte stonek, abyste místo něj získala jednu větší díru. Do ní následně zakrojte nůž a dýni rozpulte. Poté za pomoci lžíce a nože odstraňte semena z jejího středu. (Ty můžete uschovat k pozdějšímu pražení.)

Dužinu dýně potřete olejem a položte všechny kusy na plech vyložený pečicím papírem. (Lícem dolů.) Takto dýni pečte po dobu 45-50 minut. Dýni můžete případně vyjmout z trouby i dříve. Jedinou podmínkou je, aby byla dostatečně měkká. (Zjistíte za pomoci vidličky.)

Po vyndání dýně z trouby ji nechte zhruba 10 minut chladnout. Poté ihned přistupte k odstranění slupek. Posléze můžete začít připravovat samotný základ polévky.

Vezměte dostatečně velký hrnec, nalijte do něj trochu oleje a osmahněte na něm nakrájený, nebo rozdrcený česnek. Aby měla polévka lahodnou chuť, trochu na oleji osmažte i nakrájenou šalotku. Do hrnce přidejte vývar a do něj vložte pokrájenou dýni. V pozdější fázi vše rozmixujte ponorným mixérem. Pro větší jemnost do polévky nalijte kokosové mléko a dochuťte ji medem a zbývajícím kořením.

Proč právě dýně?

Dýně obsahuje vysoké množství vitamínu A, vitamínu C, vitamínu E, vitamínu B2, manganu, mědi nebo železa. To z ní dělá skvělého parťáka, který vás nenechá v bryndě ani v těch nejchladnějších dnech.

Máte nějaký vlastní osvědčený recept na přípravu dýňové polévky? V tom případě budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů.

Přidat komentář