Jak udělat guacamole, aby vydrželo

Guacamole je jídlo, které máme neodmyslitelně spjaté s létem. Nejen, že výborně chutná, ale také obsahuje široké spektrum látek, které mají příznivý vliv na naši kondici a zdraví. Jak ale guacamole vyrobit, tak, aby vydrželo co možná nejdéle? 

Léto na nás útočí se svými tropickými teplotami a my přemýšlíme o tom, jak toho vařit co možná nejméně. Spolu s letními měsíci je tu ale i sezóna nejrůznějších večírků a grilovaček a ne vždy je snadné vymyslet, co se bude v jejich průběhu podávat. 

Jako ideální volba se jeví exotické quacamole, které si v posledních letech našlo svou cestu do našich kuchyní. Problém je však ten, že pokud ho nesníte hned za čerstva, poměrně brzy ztratí svou formu a je potřeba ho vyhodit. 

Pojďte se spolu s námi podívat na všechny důležitá a zajímavá fakta o této oblíbené pochoutce. A to včetně těch, která zaručí, že se ke svému guacamole budete moci vracet o něco déle. 

Co je to guacamole? 

Guacamole je druh avokádové pomazánky, kterou si dopřávali už starověcí Aztékové. I když už je to doba, co tu s námi nejsou, guacamole získalo neotřesitelnou pozici v tradiční mexické kuchyni. Z ní se pak postupně rozšířilo takřka do celého světa. 

Dnes existuje nepřeberné množství způsobů, jakým lze tuto “pomazánku” (či dip, chcete-li) jíst.  

Nejčastěji se guacamole používá jako: 

  • Dip k čerstvé zelenině 
  • Dip k nachos 
  • Omáčka do hamburgerů 
  • Omáčka do tortil 
  • Pomazánka na toast k snídani
  • Omáčka k masu 

Je tedy čistě na vaší fantazii, jakým způsobem se rozhodnete k jeho začlenění do vašeho jídelníčku přistoupit. 

Vliv guacamole na zdraví 

Určitě vás zajímá, jaké pozitivní vlivy má konzumace quacamole na zdraví vašeho těla. Protože je toto jídlo složené z více ingrediencí, má pochopitelně více vitamínů a minerálů, než když byste každou z nich jedli zvlášť. 

Guacamole je bohaté na: 

  • Vlákninu 
  • Vitamíny skupiny B 
  • Vitamín K 
  • Vitamín E 
  • Draslík 

A mnoho dalších. 

Na vašem zdraví se to projeví tak, že se zlepší činnost vašeho srdce, předejdete vzniku některých druhů rakoviny, ochráníte svůj zrak, zhubnete, a ještě ke všemu posílíte váš imunitní systém. 

Recept na guacamole 

Než začneme řešit, jak výdrž guacamole prodloužit, je potřeba se seznámit s jeho základním receptem, ze kterého můžete vycházet. 

Budete potřebovat: 3 avokáda, ½ cibule, 2 římská rajčata, 3 lžíce čerstvého koriandru, 1 papričku chalapeňo, 2 stroužky česneku, 1 limetu, špetku soli 

Postup 

Avokádo zbavte slupky a nakrájejte ho na kostky. Najemno nakrájejte cibuli, rajčata, koriandr i papričku. Ta by měla být zbavena jadérek. Nakonec rozdrťte česnek a z limety vymačkejte veškerou šťávu. 

Jakmile máte všechny ingredience takto nachystané, vložte avokádo do misky a rozmělněte ho vidličkou. Když bude konzistence avokáda dostatečně krémová, přidejte k němu veškeré zbývající suroviny, včetně špetky soli. Poté už jen důkladně promíchejte a můžete podávat. 

Jak prodloužit čerstvost pomazánky? 

Nyní se konečně dostáváme ke zlatému hřebu celému článku. Tím je, jak to udělat, aby guacamole vydrželo čerstvé co možná nejdéle. Způsobů, jak toho docílit, je hned několik. Z nich si vyberte takový, který vám bude vyhovovat nejvíce. 

Můžete vyzkoušet: 

  • Vybírat avokáda, která jsou opravdu čerstvě zralá (oproti klasickým nejsou tak měkká na dotek) 
  • Zabránit, aby se během skladování dostal k pomazánce vzduch (postačí důkladné zabalení do fólie a uložení do chladu) 
  • Nalít na vrch guacamole trochu vody (a uložit do chladu), před dalším podáváním vodu jednoduše odstraníte 
  • Přidat do receptu trochu více soli/limetové šťávy (obojí by mělo sloužit jako jistá forma přírodního konzervantu) 

Máte ráda guacamole a přišla jste na nějaký další způsob, jak prodloužit jeho čerstvost? Budeme rádi, když se s námi podělíte do komentářů.