Výborné saláty s jablky, které zachutnají celé rodině

Jablka jsou ovoce, které máme doma prakticky celý rok. Kromě toho, že jsou vcelku levná a výživná je lze využít v opravdu širokém spektru receptů. Dnešní článek věnujeme super zdravým salátům. Tak pojďme na to!

Cena ovoce a zeleniny v posledních několika týdnech strmě stoupá. Nemůže za to jen světová epidemie koronaviru, která zhoršila dodávky některých typů zboží, ale i nedostatek pracovních sil, které se velkou měrou podílí na méně atraktivních (a často sezónních) pracích v zemědělství napříč Evropou. Ovšem, i kdyby na chleba nebylo, pár jablek budete mít doma skoro vždy. A je jedno, zda budou z obchodu, od farmáře z trhu, nebo z vaší vlastní zahrádky. 

Než z nich ale začnete péct skořicí vonící štrúdl, nebo z nich uděláte křížaly do své ranní kaše, odvažte se udělat malou stravovací změnu a přihoďte je jako ingredienci do některého z osvěžujících salátů. 

A rovnou u toho vyzkoušejte tyto chutné recepty!

Jablečný salát se špenátem

Budete potřebovat: 280 g čerstvých špenátových listů, 2 velká jablka, ½ červené cibule, 1 hrnek opečených vlašských ořechů, ⅔ hrnku sušených brusinek, 140 g kozího sýra; Na zálivku: ⅓ hrnku olivového oleje, ¼ hrnku jablečného octa, 2 lžíce citronu, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 rozmačkaný stroužek česneku, sůl, pepř

Špenát omyjte a dejte ho do dostatečně velké mísy spolu s najemno nakrájenou cibulí, jablky, brusinkami, ořechy a polovinou kozího sýra. Ingredience na zálivku pečlivě odměřte a rozšlehejte do sebe, aby získala kompaktní konzistenci a nebyly v ní hrudky. Poté jí přelijte salát. Pro jeho ozdobení použijte druhou polovinu sýra.

Zeleninový salát s jablky a kuřetem

Budete potřebovat (na marinádu/zálivku): ½ hrnku olivového oleje, ½ hrnku medu, ½ hrnku jablečného octa, ¼ hrnku dijonské hořčice, 1 a ½ lžičky soli a pepře; Na kuře a salát: 550 g kuřecích prsou, 6 hrnků salátu/špenátu… (podle chuti), 1 velké jablko, 1 hrnek strouhaného čedaru, ½ hrnku sušených brusinek, ½ hrnku krájených mandlí

Začněte tím, že si připravíte zálivku. Tu uděláte tak, že smícháte olej, med, jablečný ocet, hořčici, sůl a pepř v míse a vše společně vyšleháte metličkou. Tekutinu rozdělte na dvě zhruba stejně velké části, z nichž jedna bude sloužit jako zálivka.

Nakrájejte kuře a dejte ho do plastového sáčku. Do něj nalijte druhou půlku marinády a pořádně s ním zatřeste, tak, aby se jí pokryly všechny kousky masa. V pytlíku ho nechte zhruba 20 minut, aby do sebe natáhlo všechny chutě. Připravte si pánev (klasickou, nebo grilovací) a dejte maso opékat na 5-7 minut z každé strany. Pokud máte pochybnosti, zda je kuře hotové, vyjměte jeden kousek a rozřízněte ho pro kontrolu v půlce. 

Nakonec smíchejte všechny ingredience na salát, přelijte ho zálivkou a nahoru na něj poskládejte maso z kuřete.

Salát se špenátem, avokádem a jablky

Budete potřebovat: 6 hrnků čerstvého listového špenátu, 1 jablko, 1 avokádo, ¾ hrnku rozdrceného kozího sýra (na hrudky), ½ hrnku sušených brusinek, ½ hrnku nakrájených pekanových ořechů; Na zálivku: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci jablečného octa, 1 lžičku medu, ½ lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř

Postup je velmi jednoduchý. Do misky dejte špenát, najemno nakrájené jablko, kostky z očištěného avokáda, sýr, brusinky a pekanové ořechy. To vše posléze přelijte zálivkou.

Jablečný salát s brokolicí

Budete potřebovat: 4 hrnky brokolicových hlaviček (cca 2 brokolice celkem), 2 velká jablka, ½ hrnku strouhané mrkve, ½ hrnku sušených brusinek, ¼ hrnku krájené cibule, ½ hrnku krájených pekanových ořechů, 2 lžíce citronové šťávy, ½ hrnku majonézy, ½ hrnku řeckého jogurtu, špetku soli a pepře, trochu cukru

Do velké mísy dejte brokolici, nakrájená jablka, mrkev, brusinky, cibuli a pekanové ořechy. V jiné misce smíchejte majonézu, řecký jogurt bez chuti, sůl, pepř, citronovou šťávu a malé množství cukru. Tuto směs posléze opatrně zašlehejte do první mísy a můžete podávat.

Jaký salát s jablky znáte vy? Napište nám svůj recept do komentářů pod článkem.