Říká se, že neexistuje zdravotní problém, na který by příroda neměla připravené nějaké řešení. Zda to platí ve všech ohledech je otázka. Ovšem, co se týká nachlazení a kašle a dalších běžných obtíží, pomoci by vám mohl tymiánový sirup. Pojďte se spolu s námi podívat na jeho účinky a přípravu!
Bylinkářství byla už v dávných dobách velmi ceněná disciplína. Kdo ovládal léčivou moc rostlin, ten si dokázal poradit s nachlazením, otravou, ale i s mnoha dalšími (a mnohdy) nebezpečnými zdravotními stavy.
Samozřejmě, v dnešní době je nutné dobře zvažovat, zda není na místě i občasné užívání člověkem vyráběných léků. Není ale potřeba jít na komára s kanónem.
Je tymiánový sirup dobrý jenom na kašel? Nebo se s ním dá dělat i něco dalšího?
Co je to tymián
Tymián obecný, neboli Thymus vulgaris, je rostlinka, která patří do rodu mateřídouška. Původně pochází ze Středozemí, ale setkat se s ní můžeme i v našich podmínkách. (Jelikož jí ale vyhovuje teplejší klima, v zimě je potřeba ji chránit před chladem.)
Protože se tymián hojně vyskytoval v otevřené přírodě, byla jen otázka času, kdy se ho někdo rozhodně používat jako léčivku. Teprve až postupem času se ukázalo, že má silné antiseptické účinky. Je ale potřeba k němu přistupovat s nejvyšší opatrností. Ve vyšších dávkách může být toxický.
Účinky tymiánového sirupu
Účinky tymiánového sirupu nelze zcela oddělit od účinků tymiánu. Proto se podíváme na všechny jeho potenciálně pozitivní benefity, ze kterých mohou naše těla něco vytěžit.
O tymiánu se říká, že dokáže:
- Snížit krevní tlak
- Zmírnit kašel
- Podpořit imunitní systém
- Dezinfikovat
- Zlepšit náladu
- Vylepšit chuť pokrmu
- Odstranit zápach z úst
- Upravit zažívání
- Zlepšit stav kožních problémů
Co se týká přímo tymiánového sirupu, ten můžete zkusit nasadit buď na kašel a nachlazení, nebo na bolest v krku a na zánět mandlí. Při závažnějších zdravotních stavech se ale nejprve poraďte se svým ošetřujícím lékařem.
Recept na tymiánový sirup
Výroba tymiánového sirupu je velmi jednoduchá. Takže ji zvládne prakticky každý, kdo se nebojí zkusit něco nového.
Na jeho přípravu budete potřebovat: 1 hrnek cukru, alespoň 5 velkých větviček čerstvého tymiánu, vodu
Do velkého hrnce dejte tymián, cukr a ½ hrnku vody. Všechny ingredience spolu vařte, dokud nedosáhnou bodu varu. Posléze zmírněte teplotu a tekutinu míchejte tak dlouho, dokud se všechen cukr úplně nerozpustí. (To může trvat i 5 minut.)
Poté hrnec sejměte z plotny a nechte jeho obsah zcela vychladnout. Aby se dal skladovat a nebyly v něm žádné nečistoty, můžete ho v případě zájmu přecedit přes sítko a uložit ho do čerstvě vyvařené sklenice. Dobře mu bude v ledničce, nebo na jiném temném místě.
Pokud už v přípravě tymiánového sirupu budete, můžete vyzkoušet i sirup, nebo čaj z rýmovníku, nebo bezovou šťávu jejichž příprava je obdobně jednoduchá.
Také doma vaříte bylinkové čaje a sirupy? Pokud ano, který je váš nejoblíbenější?
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tymián_obecný – Tymián obecný (česky)
https://www.healthline.com/health/health-benefits-of-thyme – 9 zdravotních benefitů tymiánu (anglicky)
https://www.verywellfit.com/thyme-benefits-side-effects-and-preparations-4178781 – Tymián: Benefity, vedlejší účinky a zpracování (anglicky)
https://www.epicurious.com/recipes/food/views/thyme-simple-syrup-376634 – Recept na tymiánový sirup (anglicky)
Tymián ráda používám při vaření, ale po přečtení návodu vyzkouším i ten sirup, díky za tip!