Recept na vánoční štolu

Vánoce se neobejdou bez cukroví a dalších sladkých a slaných lahůdek, které jsou typické pro toto dlouho očekávané sváteční období. Kromě vánočky se v některých domácnostech peče i vánoční štola, která se dá mlsat ke kávě, nebo k teplému čaji, či ke kakau. Pokud jste ji nikdy nezkoušela, přinášíme vám několik osvědčených receptů.

Vánoční čas si nedovedeme představit bez svařeného vína, grogu a svařených džusů. Domácnosti v tuto dobu provoní i vůně čerstvě upečeného pečiva se zázvorem, badyánem nebo se skořicí a hřebíčkem. Některé ženy si však potrpí i na přípravu dalších laskomin, které ozvláštňují čekání na Ježíška a přispívají k šíření dobré nálady.

Co si ale budeme povídat. Ne každá žena je dostatečně zručná na to, aby si hned troufla na pečení vánočky. Pokud jde i o váš případ, případně hledáte něco, za co ji tento rok vyměníte, vyzkoušejte vánoční štolu. Vzhledem k tomu, že ji lze připravit několika způsoby vám garantujeme, že vás nikdy nezklame a nebude vás nudit.

Recepty na vánoční štolu s kandovaným ovocem, tvarohem či marcipánem objevíte níže.

Vánoční tvarohová štola s rozinkami

Budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 2 vejce, 150 g másla, 100 g rozinek, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek na pečení, 150 g zakysané smetany, 100 g mandlí, 250 g tvarohu, citronovou kůru, sůl, rozpuštěné máslo

Začněte tím, že prosejete mouku a prášek do pečiva, díky čemuž bude vaše štola bez sraženin a hrudek. Pak do této směsi přidejte změklé máslo (klidně si ho nakrájejte na kostky, bude se vám lépe zpracovávat v ruce), tvaroh, smetanu a špetku soli. 

Vyhrňte si rukávy a začněte ručně zpracovávat těsto. Jakmile bude kompaktní, posypte ho citronovou kůrou a přidejte do něj mandle a rozinky. Opět nějakou chvíli hnětejte. (Jde o to, aby všechny ingredience byly v těstě dostatečně rozprostřené.) Těsto vyválejte do požadovaného tvaru, štolu dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ji na 155°C po dobu 55 minut. Průběžně ji kontrolujte. Jakmile po vyndání štola trochu vychladne, potřete ji roztopeným máslem a ozdobte ji moučkovým cukrem.

Vánoční štola s marcipánem

Budete potřebovat: 200 g másla, 150 ml mléka, 1 vejce, špetku soli, 2 žloutky, 3 lžíce rumu, 240 g rozinek, 500 g polohrubé mouky, 1 droždí, 200 g mandlí, 150 g marcipánu, 1 lžičku citronové kůry, 3 lžíce griotky, vanilkové aroma, 50 g kandované pomerančové kůry, 130 g krupicového cukru, máslo na potření, cukr na zdobení

Den před pečením dejte do misky rozinky a pomerančovou kůru a přelijte je rumem. Nechte nasáknout do druhého dne. Druhý den vezměte dostatečně velkou mísu a připravte si kvásek. Ten pak přidejte do základu štoly, který vyrobíte z mouky, cukru, vajíčka, poloviny másla, citronové kůry, soli a vanilkového aroma. Po vypracování těsta do něj přidejte naložené rozinky s kandovaným ovocem a nechte ho na teplém místě vykynout.

Mezi tím si připravte marcipánovou hmotu. Aby měla správnou vánoční chuť, zapracujte do ní griotku. Poté vyválejte dva obdélníky. Doprostřed dejte mandle. Delší stranu těsta přeložte tak, aby přikryla marcipán. Zbytek přehrňte nahoru. Stejný postup opakujte u druhého obdélníku. Štolu nechte kynout cca 20 minut na vymazaném plechu. Pečte na 180°C zhruba jednu hodinu. (Opět platí, že štolu průběžně kontrolujeme.) Vytaženou a mírně vychladlou štolu namažte máslem a ozdobte cukrem. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když tuto štolu necháte dva týdny uležet.

Vánoční štola s kandovaným ovocem

Budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 150 g tuku na pečení, 150 g cukru moučka, 250 g tvarohu, 200 g zakysané smetany, 2 vejce, 2 lžičky citronové kůry, 2 lžičky rumového aroma, 1 vanilkový cukr, 1,5 prášku na pečení, 100 g kandovaného ovoce podle chuti

Ve velké míse ručně utřete máslo s cukrem. Následně k němu přidejte smetanu a tvaroh a nakonec ještě vejce. Teprve až základ získá kompaktní a jednolitou konzistenci do něj začněte přidávat další ingredience. Pokud je těsto příliš řídké, lze ho podle potřeby dodatečně zaprášit moukou. 

Vyválejte plát, jehož strany zarolujte do sebe. Štolu pečte na 180°C po dobu 50 minut. Jakmile po vytažení z trouby trochu vychladne, potřete ji máslem a ozdobte ji práškovým cukrem. 

Pečete vánoční štoly, nebo jste si na to zatím netroufla?

 

Přidat komentář