Udělejte si pořádek v kuchyni

Kuchyň je srdcem každého bytu a domu. A jsou to právě ženy, které v ní tráví největší množství času z celé rodiny. Proto by měly udělat maximum pro to, aby byl v kuchyni pořádek a řád. Jen v dobře zorganizovaném prostředí vám totiž půjde práce hezky od ruky. Jak na to si řekneme v dnešním článku. 

Jak už bylo řečeno, kuchyň je středem každého příbytku. Nejen, že se jedná o pracovní místo, na kterém vznikají ty nejlahodnější pokrmy, ale také jde o společenský prostor. Zvlášť v případě, že máte kuchyň spojenou s obývacím pokojem či jídelnou. Každá návštěva pak vidí doslova až “pod pokličku” a jen tak něco před ní neutajíte. 

I když většina lidí neřeší, co si hosté o jejich kuchyni myslí, hodí se, aby v ní panoval alespoň trochu ustálený systém. Díky němu se bude vám i ostatním členům rodiny mnohem lépe pracovat a zároveň budete mít ze svého vaření mnohem lepší pocit. 

Nebojte se. Je to velmi snadné. Tedy, za předpokladu, že víte, jak na to. 

Paní svojí kuchyně 

Než se pustíte do samotného přesouvání a vylepšování stávajícího řešení, není úplně od věci si sednout a zapřemýšlet nad tím, jakým způsobem vy a vaše rodina obvykle vaříte. Je možné, že jste vášnivá pekařka a cukrářka, ale všechny potřebné propriety máte uschované na špatně přístupném místě. 

Také se může stát, že váš partner je specialista na maso a pokaždé hledá pořádný porcovací nůž. Hodně vám napoví i to, že si vy ani ostatní nepamatujete, kam ukládáte některé druhy kuchyňského náčiní (například sítko, formičky, šlehač…) a pokaždé saháte po úplně jiném šuplíku. 

Je tedy vhodné si napsat na papír: 

  • Co vy, nebo váš partner nejčastěji vaříte 
  • Zda máte toto náčiní co nejblíže po ruce 
  • Jestli všichni z rodiny přesně ví, kde mají hledat určitý typ náčiní 

Díky tomu se vám začne samo nabízet řešení toho, jak si v kuchyni lépe uspořádat prostor, tak, aby byl po všech stránkách funkční. 

Jak se zorganizovat? 

Aby nebyl pořádek v kuchyni jen dočasný, je potřeba, abyste vyndala všechny věci ze skříněk, šuplíků a poliček. Jakmile budou věci venku, všechny tyto prostory důkladně umyjte a vysušte. Až bude tato část hotová, rovnou projděte každý jeden kus vašeho nádobí a náčiní a zkontrolujte, zda je v pořádku. Co nebude odpovídat vašim standardům jednoduše vyhoďte. 

To znamená, že se zbavíte: 

  • Nakřáplých hrnečků, talířů a misek 
  • Hrníčků s upadlým ouškem (do teď ten hrnek nikdo neopravil, takže ho nepotřebujete) 
  • Všeho, co nefunguje (starý mixér atd.) 

Také udělejte revizi zavařovacích sklenic a plastových krabiček (pokud je sbíráte). Velmi často se v kuchyni hromadí i plastové láhve s tím, že se budou někdy hodit. V tomto ohledu vyhoďte vše, o čem víte, že to neupotřebíte. Řídit se můžete pevností materiálu, velikostí a předpokládaným stářím. 

Kuchyňské potřeby pak řaďte tak, aby: 

  • Talíře a misky byly v dosahu všem členům rodiny (většinou spodní příčky horních polic) 
  • Hrnce a pánve by měly být co nejblíže sporáku 
  • Příbory by měly být umístěné v horním šuplíku spodní desky (budete pro ně chodit často) 
  • Nože by měly být taktéž co nejblíže desce (v bloku, nebo ve speciálním horním šuplíku nad příbory pro větší bezpečnost) 
  • Vařečky, naběračky a podobné propriety by měly být v šuplíku pod příbory 
  • Vše, co až tak často nepoužíváte (formičky na vánoční cukroví…) by si mělo najít místo v nižších šuplících 
  • Koření a dochucovadla taktéž umístěte někam do blízkosti sporáku 

Další užitečné tipy 

Výše uvedený seznam je jen hrubým nástřelem toho, jak si pohyb po kuchyni ulehčit. Jak ale víme, často je toho v ní mnohem víc. Proto můžete vyzkoušet některý z našich dalších tipů, které vám pomohou udržet v kuchyni pořádek. 

Těmi jsou: 

  • Co jde, to pověste nad pracovní plochu (vařečky, nůžky, bylinky, organizér na koření…). 
  • Náčiní, které při vaření používáte úplně nejčastěji postavte do stojanu či sklenice hned vedle sporáku. 
  • Opatřete si držák na utěrky a chňapky, nebo alespoň několik háčků. Nejen, že budou lépe schnout, ale také budou všem na očích. 
  • Pořiďte si úložný prostor na brambory, cibuli a další ingredience, které je nutné uchovávat mimo lednici. Postačí vám k tomu několik plastových boxů, bedýnka nebo obal na květináč z hobby marketu. 
  • Naučte se používat košík na pečivo, nebo alespoň chlebník. Zároveň v nich udržujte pořádek. 
  • Sypké věci uchovávejte ve sklenicích, nebo plechovkách. Pro lepší orientaci si můžete tyto nádoby popsat. (Existují například magnetické nálepky, na které píšete křídou a nápis můžete kdykoliv upravit.) 

Jak pořádek v kuchyni udržujete vy? Budeme rádi, když nám své tipy napíšete do komentářů. 

 

Přidat komentář